Кој град има најголема кирија по квадратен метар во светот?

78

Студијата на експертите  на Deluxe Homes ги спореди цените за изнајмување на најпопуларните светски дестинации во 2023 година за да ги пронајде градовите со највисоки кирии по квадратен метар (м2).

Фокусирајќи се на долгорочните кирии, студијата ја процени цената на киријата по м2 со одредување на просечната големина на еднособен стан и просечната кирија. Градовите потоа беа рангирани врз основа на цената за изнајмување по м2.

Њујорк најскап
Според оваа пресметка, Њујорк е на врвот на листата како град со најголема кирија по квадратен метар од 50,35 долари. Додека просечната големина на еднособен стан во САД е околу 70 м2, Њујорк нуди нешто помалку простор од 66,05 м2. Сепак, месечната кирија од 3,3 илјади долари е највисока меѓу сите градови на листата.

Сан Франциско е на второто место како град со најголема кирија по квадратен метар во просек од 46,27 долари. Просечната месечна кирија за еднособен стан од 2,9 илјади долари е исто така втора највисока на листата, надмината само од Њујорк.

Лондон, првиот европски град на листата, го зазема третото место со 43,81 долари за м2. Иако становите од 50,4 м2 овде се значително поевтини од претходните два на списокот, просечната цена на метар квадратен е сепак доволно висока за да влијае на високото место.

Бостон е рангиран на 4-то место на листата на градови со најголема кирија по квадратен метар, со цена од 39,55 долари. Бостон, заедно со Лос Анџелес, го има најскапиот просечен еднособен стан од 67,08 м2 меѓу сите рангирани градови.

Вашингтон, Мајами, Лос Анџелес и Париз се рангирани на 5-то место на листата на градови со најголема кирија по квадратен метар со просечни 36,13 долари за метар квадратен. Најголеми еднособни апартмани има Лос Анџелес, а најмали во Париз, иако цената за квадрат е иста.

Даблин и Амстердам ја делат 6-тата позиција на листата со цена за изнајмување од 33,25 долари за м2. И двата града претставуваат идеална комбинација на големина и цена во споредба со сите други градови на листата.

Чикаго, Осло, Копенхаген и Барселона се рангирани на 7-то место меѓу градовите со најголема кирија по м2, со цена од 30 долари. Иако различни по дух, овие градови нудат совршена комбинација на простор и цена.

На 8-мо место Прага и Берлин нудат станови за изнајмување по просечна цена од 24,90 долари за м2. Овие градови не само што се слични по цена на квадрат, туку и воопшто по цената за изнајмување на еднособни станови.

Стокхолм и Виена се на 9-то место со цена од 22,47 долари. Иако просечните цени по квадратен метар во овие градови се речиси исти, просечната големина на станови во Виена е значително помала отколку во Стокхолм. Виена нуди и опција за изнајмување од 862,09 долари за целиот стан.

Хелсинки и Лисабон ја заокружуваат листата како градови со најниска кирија по м2 од 21 долар. Помеѓу сите наведени градови, Лисабон е оној со најниска цена за изнајмување по м2 од 20,97 долари, што е разлика од 29 долари во споредба со прворангираниот град.