Која е разликата помеѓу зафатените и продуктивните луѓе на работа?

250

Барањата за ефикасност на работа создадоа заблуди за тоа што навистина значи продуктивен работен ден, поради што многу луѓе мислат дека зафатеноста е исто што и продуктивноста.

Разлики помеѓу продуктивни и зафатени луѓе

Зафатените луѓе имаат тенденција да вклопат што е можно повеќе работи во нивниот ден. Продуктивните луѓе намерно и планирано ја намалуваат својата листа на обврски за 50 проценти

Зафатените луѓе мислат дека треба да направат повеќе работи во вообичаените осум или девет часа поминати на работа. Тие ставаат премногу задачи на нивната листа со задачи, за да ги одложат повеќето од нив за следниот ден. Продуктивните луѓе многу добро знаат дека не им се потребни 40 задачи на списокот со задачи. Тие имаат „помалку е повеќе“ пристап кога станува збор за планирање на работниот ден со извршување на само најважните задачи.

Зафатените луѓе „скокаат“ на секоја задача. Продуктивните луѓе ја знаат разликата помеѓу „итно“ и „важно“

Зафатените луѓе го поминуваат поголемиот дел од времето на работа „гаснејќи непотребни пожари“, бидејќи се заслепени од итни грижи на работа, кои не се толку важни. Во секоја компанија, многу работи можат да бидат означени како итни, но тоа обично го одредува вашиот колега или шеф кој очекува одговор што е можно побрзо. Исклучително продуктивните луѓе знаат да направат разлика помеѓу итните задачи и важните задачи. Тие се фокусираат на правење на она што е важно, наместо да го трошат своето работно време обидувајќи се да завршат разни „итни“ задачи.

Зафатените луѓе секогаш се дефокусрани. Продуктивните луѓе создаваат систем.

Зафатените луѓе со текот на годините развиле навики кои ја убиваат продуктивноста. Тие компулсивно ги проверуваат мејловите во текот на денот и излегуваат од колосек секогаш кога ќе им заsвони телефонот. И овие практики всушност можат да го забават мозокот.

Од друга страна, продуктивните луѓе создаваат систем дури и за најобичните задачи, како што е проверка на нивната е -пошта. Тие посветуваат одредено, кратко време на проверка на е -пошта, за да можат повеќе да се концентрираат на она што е неопходно за да се исполнат нивните цели за тој ден.

Зафатените луѓе извршуваат повеќе задачи истовремено. Продуктивните се фокусираат

Зафатените луѓе се обидуваат да направат 15 работи одеднаш. Неколку прозорци и документи се отворени на нивниот компјутер додека постојано го проверуваат својот календар.

Продуктивните луѓе се фокусираат на извршување на задачите што се најважни што е можно поефикасно. Тие извршуваат повеќе задачи ефикасно со комбинирање на помалку важна задача со важна задача. На пример, високо продуктивна личност зема белешки за идеи за потенцијален проект додека чека состанок на одборот. Продуктивните луѓе се исто така свесни дека треба да извршуваат повеќе задачи само ако може да се направи друга помалку важна работа со малку енергија.

Зафатените луѓе се залепени за нивните бироа. Продуктивните луѓе знаат кога треба да се одморат

Зафатените луѓе ретко прават паузи, тие всушност мразат паузи мислејќи дека се за мрзливи. Исто така, тие се фрустрирани кога гледаат продуктивни луѓе кои изгледаат како да го имаат цело време во светот и кои всушност уживаат во својата работа. Продуктивните луѓе знаат кога да си дадат момент за одмор. Тие паузираат со одење на прошетка додека ја слушаат нивната омилена музика, гледаат кратко смешно видео, медитираат или одат на ужина. Знаат дека ќе бидат попродуктивни кога ќе го остават мозокот да се одмори од неколку долги часови работа.