Која е тајната на ниската инфлација во Шведска?

64

Цените на бројните производи растат неверојатно, и на американскиот пазар во септември, тие беа највисоки во изминатите 30 години, со годишен раст од 5,4 проценти.

Инфлацијата расте во другите делови на светот, но блескав пример е уште еднаш Шведска, која е запаметена по различната практика во борбата против короната. Инфлацијата во моментов е околу еден процент во Шведска.

Ако ги прашате финансиските експерти анкетирани од Маркетвоч, причината за порастот на инфлацијата е јасна. Пандемијата на корона вирусот и политиките што реагираа на него предизвикаа голема промена во потрошувачката, од потрошувачка на услуги до потрошувачка на стоки. Само купувањето на трајна стока во САД беше 26 проценти над вообичаеното ниво. Во суштина, граѓаните трошеа помалку во минатото, а оваа година, со намалувањето на пандемијата, потрошувачката експлодираше.

Сето ова поддржува аргументи кои сугерираат јасна врска помеѓу епидемиолошките ограничувања. Еден пример што ја потврдува оваа врска се податоците за инфлацијата во Шведска. Таа држава има поинаков пристап, многу поинаков, кон пандемијата отколку остатокот од светот од почетокот на пандемијата. Инфлацијата во моментов е околу 3 проценти пониска отколку во САД.

Објаснувањето е многу едноставно, бидејќи епидемиолошките мерки во Шведска беа благи и немаше заклучување, потрошувачката во земјата падна драстично помалку, и затоа последователниот раст беше поблаг. Според тоа, нарушувањата на понудата и побарувачката беа поумерени, а растот на цените беше помал.

Она што нè учи шведското искуство е дека цените на крајот ќе се стабилизираат.

Растечката побарувачка за производи се смирува. Тоа е намалено за 15% од март, но потребен е понатамошен пад од 7% за да се постигне трендот пред пандемијата, што целосно го очекуваме, велат аналитичарите.

Што се однесува до цените на услугите, ситуацијата е нешто поинаква, бидејќи немаше смисла услужните компании да ги намалат цените, бидејќи нивните корисници и онака не можеа да ги добијат тие услуги. Во меѓувреме, статистичарите продолжија да снимаат навидум непроменети цени на рестораните или театарите, иако повеќето ресторани и објекти за забава беа затворени.