Која земја е најсреќна за генерација Z и милениумците

25

Литванија е најсреќната земја за генерацијата З и милениумците, според Светскиот извештај за среќа за 2024 година.
Земјите се рангирани според само-пријавените резултати за живот и одговорите на прашање на скалата на Кантрил што бара од испитаниците да замислат скала каде што најдобриот можен живот за нив е 10, а најлошиот е нула, а потоа да го оценат нивниот моментален живот на таа скала.

Истражувачкиот центар за благосостојба на Универзитетот Оксфорд, кој го објавува извештајот, вели дека ги разгледува и следните шест варијабли во повеќе од 130 земји рангирани во извештајот:

БДП по глава на жител
Социјална поддршка
Здрав животен век
Слобода
Дарежливост
Слобода од корупција

Светскиот извештај за среќа ги рангираше најсреќните земји за оние на возраст од 30 години и помлади, кои сите се сметаат за генерација З, родени 1981-1996 година или милениумци, родени 1997-2012 година, според Истражувачкиот центар Пју.

Конечното рангирање на најсреќните земји за оние помлади од 30 и оние 60 години и повеќе се сосема различни. Литванија го зазеде првото место на ова рангирање, но земјата се најде на 44-то место за оние над 60 години и беше 19-та најсреќна земја во светот во целина.

„Зближувањето на двете половини на Европа главно е поттикнато од зголемената среќа на младите“, се наведува во извештајот.

Литванија имаше вкупен резултат од 7.759 во Светскиот извештај за среќа за 2024 година. Постојано се искачува на рангирањето на среќата од 2017 година, кога се најде на 52-то место во вкупниот извештај, според Литванската национална радио и телевизија (LRT).

Трошоците за живот во Литванија се во просек за 32,2% пониски отколку во Соединетите Држави, според Numbeo, а проценетите месечни трошоци по лице се под 800 долари, не вклучувајќи ја киријата.

Главниот град на земјата, Вилнус, е високо рангиран во европските градови и региони на иднината 2023 година на списанието Financial Times. Исто така, се појавува како центар за развивачи и издавачи во индустријата за игри.

Според LRT, Вилнус е дом на 90 отсто од компаниите од индустријата за игри во земјата.