Колку често ја проверувате банкарската сметка и зошто е тоа важно

106

Колку често и дали доволно често ја проверувате сметката во банка? Иако ни се чини дека нема потреба од време на време да ја проверуваме состојбата на сметката, експертите предупредуваат дека е добро да се гледаат работите што е можно почесто, бидејќи тоа е најлесниот начин да се утврдат сите видови на неправилности.

Со динамичниот живот, не е лесно секојдневно следење на банкарските сметки. Веројатно повеќето луѓе само “фрлаат“ поглед ситуацијата кога ќе повлечат или депонираат пари, повеќе или помалку.

Секојдневното следење на сметките може да укаже на голем број неправилности, разни измами и подобро управување со буџетот на домашниот буџет.
Експертите објаснуваат дека сметката треба да се анализира детално барем еднаш месечно, но дека би било добро да се следи површно поради овие три причини.

Да бидете во тек со банкарските такси

Ако редовно ја проверувате вашата сметка, нема да ја пропуштите новата банкарска такса или зголемувањето на старата, а бидејќи сите грешат, банките исто така можат да ви наплатат за услугата што не сте ја користеле по грешка.

Ако ја следите вашата сметка брзо ќе забележите таква неправилност, ќе се јавите во банка и ќе го решите проблемот.

Ќе се заштитете од измама

Една од главните причини за следење на вашата сметка е да се заштитите од измама.  На овој начин, исто така можете да ја следите историјата на трошење пари, па затоа не можете да бидете жртва на измама.

Ќе го следите домашниот буџет

Ако го видите секој трошок што го правите на хартија, ќе ви биде полесно да видите на што трошите најмногу пари и да го коригирате трошењето.

Фото: Freepik