🎥Kолку чини вечера во пештера стара 25 илјади години

51

Бали е најпознат по прекрасните плажи, а за оние кои бараат уникатно искуство, Бали крие и пештера која е претворена во ресторан, а сега е хит на социјалните мрежи.

Станува збор за ресторанот The Cave by Chef Ryan Clift, ексклузивен подземен ресторан со 22 седишта кој нуди менија од седум или десет јадења од готвачот Рајан Клифт, заедно со богат избор на вина и коктели.

Пештерата е стара 25 илјади години
Ресторанот се наоѓа во пештера за која се проценува дека е стара 25 илјади години, а е откриен во 2013 година при изградбата на вилата. Оваа зачувана природна пештера сега нуди уникатно искуство за јадење додека седите и јадете опкружени со сталактити, со можност за обиколка на пештерата, каде што добивате заштитни шлемови.

Многумина тврдат дека ова е и најскапиот ресторан на Бали (а Бали е познат по пристапните цени), а самиот готвач ги носи јадењата на масата овде. Можете да обиколите и да фотографирате помеѓу оброците, а ресторанот е познат и по светлосните ефекти и проекциите на ѕидовите на пештерата.

Цени од 100 до 240 евра
Цените на менито во овој ресторан се движат помеѓу 100 и 240 евра – најприфатливо е менито со седум јадења кое чини 100 евра по лице, а доколку сакате да вклучите парови со вино и коктели во менито, сè заедно ќе ве чини двојно повеќе.

Се нудат и менија со 10 јадења, кои најчесто се служат за ручек или вечера по 21 часот. Чинат 130 евра по лице, а со пар вино и коктел ќе ве чинат дури 240 евра по лице.

Овој ресторан бил одлучен да го отвори англискиот готвач Рајан Клифт, кој од својата 14-та година учи од некои од најдобрите светски готвачи, како Марк Пирес Вајт, а со години живее во Азија. Уште во 2008 година го отвори клубот Tippling во Сингапур, познат по својата прогресивна, авангардна кујна и подеднакво инвентивни коктели, кој набрзо се најде на листата на 20 најдобри ресторани во Азија.