Колку милионери изгуби светот за само една година

23

Повеќе од 3,5 милиони луѓе го загубија статусот милионер  минатата година, за време на првиот пад на глобалното богатство од финансиската криза во 2008 година. Според годишниот извештај за богатството на UBS, бројот на возрасни лица со имот поголем од 1 милион долари падна од 62,9 милиони на крајот на 2021 година на 59,4 милиони на крајот на 2022 година.

Швајцарската банка соопшти дека глобалното богатство е намалено поради високата инфлација и колапсот на многу валути во однос на доларот. Бројот на милионери во САД се намали за 1,8 милиони на 22,7 милиони, но САД сè уште имаат многу повеќе милионери од која било друга земја. Кина беше вториот најголем дом на богатите со 6,2 милиони од нив, пишува Investor.me.

И покрај падот, извештајот покажа дека имало четири пати повеќе милионери од долари отколку пред 23 години. Во Велика Британија, бројот на милионери се намали за 440.000 на 2,6 милиони минатата година, трет најголем пад зад Јапонија, која падна од 3,2 милиони на 2,6 милиони. Австралија имаше четврти најголем пад, со 360.000 луѓе кои повеќе не се класифицирани како милионери, со што вкупниот број се намали на 1,8 милиони.

На самиот врв, бројот на луѓе со над 50 милиони долари падна за 22.500 на 243.000. 500-те најбогати луѓе во светот изгубиле вкупно 1,4 милијарди долари во 2022 година, според одделното истражување од Индексот на милијардери на Блумберг.

Илон Маск, најбогатиот човек на светот и ко-основач на Tesla, загуби 138 милијарди долари во 2022 година, годината кога го заврши купувањето на Твитер за 44 милијарди долари.

Ко-основачот на Фејсбук, Марк Цукерберг, кој некогаш беше еден од 10-те најбогати луѓе во светот, изгуби речиси 81 милијарда долари во нето богатство и беше на 45 милијарди долари на крајот на 2022 година.

Глобалното приватно богатство падна за 11,3 трилиони долари, или 2,4 отсто, на 454 милијарди долари.

– Овој исход претставува дисконтинуитет во речиси континуираното проширување на богатството на домаќинствата во овој век – посочија од УБС.

Тие додаваат дека падот на богатството ќе се почувствува уште поостро во реални услови поради зголемената инфлација ширум светот. Финансиите на домаќинствата се притиснати од наглото зголемување на цената на сè, од храна до енергија. Во меѓувреме, „четвртата индустриска револуција“, брзиот развој на технологијата и автоматизацијата, ги превртува и преобликува економиите.

Извештајот на UBS од 2018 година покажа дека милијардерите заработиле повеќе пари во 2017 година од која било досега забележана, зголемувајќи го своето богатство за една петтина на 8,9 милијарди долари.