Компании од Македонија на Б2Б средби со албански и косовски компании во Приштина

3

sl2

Во организација на ЦЕЕД Косово, вчера во Приштина се одржа регионална Б2Б (business to business) средба помеѓу компании од Македонија, Косово и Албанија.

Настанот го отвори г. Крешник Леши, директор на ЦЕЕД Koсово, а зборуваа и г. Ендру Расел, координатор за развој на ОН и постојан претставник на УНДП во Косово, како и сопственици на неколку косовски компании.

sl1

Од Македонија присуствуваа нешто повеќе од 20 претставници, сопственици и менаџери на компании, членови на Клубот на ЦЕЕД Македонија и учесници во Проектот на УСАИД за микро и мали претпријатија, кофинансиран од Владата на Швајцарија. Тие имаа можност да остварат контакти со колеги од албански и косовски компании на кратки ротирачки состаноци од по три минути, а потоа имаа средби со компании со коишто можат да остварат соработка.

sl3

Средбите од ваков вид се многу важни, особено за помалите бизниси, затоа што овозможуваат претприемачи од различни земји да се запознаат едни со други, да ги претстават своите производи/услуги и да разговараат за потенцијални заеднички бизнис соработки.