Компании од регионот смислија уред против коронавирусот

36
young woman wearing blue polo shirt in protective medical mask showing hand stop gesture with serious face isolated on light grey background with copy space

Четири компании од Хрватска смислија производ што го спречува влезот на Ковид-19 на влез во институции и компании. За само неколку секунди овој уред мери телесна температура, дезинфицира и предупредува за носење маски, пишува ХРТ.

“Уредот е прилично функционален, го решава сето она на што мора да внимаваме кога се работи за епидемиолошките мерки во училиштата. Мери температура, дезинфицира раце и облека и контролира правилно носење на маски“, вели Весна Врбјановиќ Јанчиќ, директорка на училиште.

Со овој уред се завршуваат сите важни операции за само неколку секунди, така што на влезот на институцијата не се создава гужва.

Во иднина истиот уред ќе може да го евидентира и влезот и излезот на вработените, така што ќе има своја примена и по завршување на пандемијата.

Компаниите што стојат зад овој изум веќе добиваат порачки од европски компании, па се очекува и извоз на овој продукт.

Фото: Freepik