Компанијата „која владее со светот“ доби нов шеф

95

Vanguard Group е мултинационална корпорација која се занимава со управување со инвестиции и финансиски средства.

Заедно со „ривалите“ BlackRock и State Street, управува со имот од речиси 22 милијарди долари. Тие три компании често се нарекуваат компании кои „владеат со светот“, бидејќи поседуваат акции во речиси сите гиганти кои доминираат во светот на бизнисот. Сега почнаа да ги „споделуваат“ менаџерите.

Vanguard Group го именуваше поранешниот извршен директор на BlackRock Салим Рамџи за нов извршен директор.

Ова е прв пат во 50-годишната историја на компанијата некој надвор од компанијата да биде назначен за прв човек.

Рамџи управуваше со фондовите што се тргуваа со размена во BlackRock, а својата нова работа ќе ја започне во јули.

Тој го напушти BlackRock во јануари по околу една деценија со компанијата. Тој е заслужен за проширување на бизнисот на BlackRock iShares ETF, и надгледуваше две третини од средствата на BlackRock од над 10 трилиони долари под управување.

Вангард со седиште во Пенсилванија во февруари изјави дека извршниот директор Мортимер Џ. „Тим“ Бакли ја напушта компанијата. Бакли беше во компанијата 33 години.

Рамџи ќе биде првиот шеф на Vanguard кој не соработувал директно со починатиот основач Џон К. Богле. Богле ја основаше „Вангард“ во 1974 година и го воведе првиот индексен заеднички фонд во светот во 1975 година. Тој почина во 2019 година, оставајќи зад себе армија лојални клиенти кои себеси се нарекуваат „Боглехедс“, пишува WSJ.

Vanguard се обидува да се прошири надвор од својата основна дејност на управување со ултра евтини фондови кои ги следат индексите на акции и обврзници, преминувајќи во попрофитабилниот бизнис со наплата на финансиски совети од клиентите.