Компанијата на Бил Гејтс влегува во револуционерен проект

26

Компанијата TerraPower, кооснована од американскиот претприемач и филантроп Бил Гејтс (68), наскоро ќе започне со изградба на нуклеарни централи од новата генерација во САД.
Извршниот директор на компанијата Крис Левеск вели дека неговата компанија ќе започне со изградба на локација во близина на електрана на јаглен во Кемерер (Вајоминг, САД) во јуни, дури и ако дотогаш не добие градежна дозвола од регулаторите.

Компанијата планира да започне нуклеарна централа во 2030 година, која ќе овозможи производство на поевтина, побезбедна и поеколошка енергија. TerraPower собра 1 милијарда долари од инвеститорите.

Тие ќе користат течен натриум наместо вода за да ги ладат своите реактори, што ќе ги направи поевтини за работа. Поголемиот дел од почетната работа на локацијата Кемерер нема да биде поврзана со нуклеарната активност, истакна Левеск, нагласувајќи ги придобивките од користењето на течен натриум како течност за ладење.

Тоа е планирано долго време

Гејтс помогна во основањето на TerraPower во 2006 година и оттогаш е нејзин претседател. Компанијата рече дека нејзината цел е да му обезбеди на светот подостапен, побезбеден и поеколошки тип на нуклеарна енергија.

Нивниот натриумски реактор се очекува да чини 4 милијарди долари, а половина од трошоците ќе ги покрие американското Министерство за енергетика. Иако руските и кинеските државни фирми веќе успеаја да отворат помали нуклеарни реактори, напредокот во развојот на слична технологија во САД е запрен во последниве години.

Комплицираните фактори вклучуваат високи каматни стапки кои го отежнуваат започнувањето на нови проекти и недостапноста на ураниум поради геополитичките тензии. И покрај предизвиците, TerraPower продолжува да работи агресивно кон својата цел да обезбеди чиста и сигурна енергија за иднината.