Конгресот на САД го одобри буџетскиот предлог од 3.500 милијарди долари

13

Претставничкиот дом на САД го одобри буџетскиот план во износ од 3.500 милијарди долари, што е основа за демократите да ја усвојат амбициозната економска агенда и планот за трошење на претседателот на САД, Џо Бајден.

Постапката според која е изгласан планот им овозможува на Демократите, кои внимателно ги контролираат двата дома на Конгресот, да продолжат со клучните предлози за политика, пренесува Би -Би -Си. Започна процес наречен буџетско помирување за одобрување на поголемиот пакет на трошоци за Бајден, а усвојувањето на буџетскиот план беше првиот чекор.

Предлогот на Демократите во Претставничкиот дом беше усвоен во вторникот без поддршка од Републиканците, со 220 гласови „за“ и 212 „против“. До последен момент не беше јасно дали резолуцијата воопшто ќе помине, поради конфликтот меѓу напредните и центристичките демократи. Демократската партија се надева дека ќе одвои значителни средства за поддршка на семејствата, како и здравствени и климатски програми.

Група од 10 умерени демократи се заканија дека ќе ги задржат гласовите за предлог -законот доколку Претставничкиот дом не го одобри првично предлогот за билатерална инфраструктурна програма во вредност од 1.000 милијарди долари. Пакетот вклучува финансирање на реконструкција и изградба на патишта, мостови, електрична енергија, јавен превоз и Интернет.

За да се постигне компромис по повеќе од 24 часа дебата, водечките демократи на Претставничкиот дом ги уверија умерените демократи дека законот за инфраструктура ќе се расправа на 27 септември, кога Домот ќе се врати на седницата.

Полибералните членови на партијата рекоа дека нема да го поддржат законот за инфраструктура доколку не е поврзан со поголем економски пакет, кој ги вклучува нивните клучни законски приоритети, како што се програми за грижа за децата и даноци за богатите. Од друга страна, центристите побараа прво да се изгласа инфраструктурниот план. Двата закони би можеле да бидат усвоени на 1 октомври.