Контактни леќи со коишто може да се “зумира“ погледот

36

Тим научници од Универзитетот Калифорнија во Сан Диего развиваат посебен вид на контактни леќи што реагираат на промени предизвикани од движење на окото.

Движењето на окото на оној што во иднина би носел вакви леќи ќе може сам да ги контролира, односно со едноставно трепнување или поглед на страна да се фокусира или “зумира“ погледот.

За да може да се постигне тој ефект, леќите се флексибилни и го менуваат својот облик за 32%.

Фото: Pixabay