вторник, 22 октомври, 2019
Почетна Иновации

Иновации

Харис Салиќ од Босна и Херцеговина разви хидраулична роботска рака под името Has_One, пишува Akta.ba.Оваа роботска рака е наменета за едукација, како наставно помагало во основни, средни технички училишта, технички факултети и други институции што се занимаваат со едукација. Салиќ лично ја дизајнирал роботската рака за нејзина примена во...
Корисникот воопшто не чувствува дека во кошулата има сензори, односно таа е сосема удобна за носење.
Со способноста да го претвораат јаглерод диоксидот во кислород алиштата ја подобруваат и средината во која што се наоѓа корисникот.
Една тетратка чини од 10 до 25 долари, во зависност од квалитетот. Најмногу продаваат онлајн, но имаат и продавници во Австралија, САД и Велика Британија.
Компанијата Makani, којашто е под раководство на Alphabet, се надева дека ова ќе го реши проблемот со добивање на електрична енергија од ветрот на глобално ниво.
Откако компјутерски ќе се креира дизајнот, предметот се прска рамномерно со бојата, а таа се менува благодарение на изложеноста на различни светлосни бранови должини.
Материјалот е креиран од карнеба восок којшто се добива од палмини листови и се користи за правање на восок за автомобили, во медицината и прехранбената индустрија.
Уредот за чоколадо доаѓа заедно со апликацијата којашто им дава совети на корисниците како да го направат чоколадото според желбите.
Корисникот може да ги однесе кај својот оптичар за ставање на леќи како што е случајот со обичните рамки, а од Amazon велат дека се соодветни за повеќето препишани варијанти.
Cezeri, којшто e прототип на летечко возило со врвни технолошки перформанси, го креираше тим од 50 инженери од Cezeri Robot, дел од Baykar Group.
Немањето електрична енергија во голем дел од Руанда го натерало Хенри да започне бизнис што ќе им помогне на корисниците да обезбедат алтернативен начин за полнење на своите телефони.
Добиениот материјал е со многу подобри карактеристики од познатите синтетички и природни варијанти.
90% од овие компани се нови корисници, додека 10% се компани кои биле одбиени на претходни повици на ФИТР, а сега повторно аплицирале со подобрени проекти.
Секое од тркалцата е поврзано со генератор, од каде што ја испорачува енергијата во батеријата, од којашто може да се полнат мобилен телефон, лаптоп или таблет, преку два USB приклучоци.
Она што е добро со новата услуга е тоа што корисниците можат да се јавуваат од Home дури и кога нивниот мобилен телефоне лоциран на друго место.
Со додавање на одредени хемикалии во микроканалите на листот и нивно изложување на светлина, тимот успешно креираше два лека.
Кога возилото ќе го осветли велосипедистот во оваа јакна, неговите камери ќе добијат јасен сигнал, низ дигитален код што е видлив од сите страни, дека станува збор за велосипедист на патот.
Со вкупен фонд од шест милиони денари и дополнителни 30.000 денари за менторите на учениците кои се дел од овој проект оваа година се стимулира креативноста и се отвора нова димензија и за основците и за средношколците.
Со помош на R.I.D. корисникот дознава дали во најблиската фабрика за рециклирање одредениот предмет може да биде подложен на процесот или не.
Луксузниот ресорт за оваа цел склучи партнерство со австриско-малдивската компанија Swimsol, којашто го разви и патентираше првиот и единствен ваков сончен систем во светот.
Kомпанијата ќе донира од 10 до 15 илјади литри од адитивот на надлежните институции, кои се во вредност од шест до 10 илјади евра, за да се утврди неговата функционалност и примена во теренски услови.
Во земјата има околу 20 фирми што продаваат уреди “шпиони“, а најпопуларен од нив е пенкалото.
Две логистички фирми веќе имаат инвестирано во what3words, германската DB Schenker и Aramexare од Обединетите Арапски Емирати, ја користат технологијата од стартапот во нивните системи.
Системот може да собере 1,3 литри вода дневно од еден килограм материјал што апсорбира вода.