Контролата на извозот на Кина на металите што се користат за производство на полупроводници се „само почеток“

33

Контролата на извозот на Кина на металите што се користат за производство на полупроводници се „само почеток“, рече влијателен кинески советник за трговска политика, додека се вжештува технолошката битка меѓу Кина и САД.

Акциите на некои кинески метални компании растат, а инвеститорите се обложуваат на повисоки цени на галиумот и германиумот, метали кои Пекинг ги забрани да ги извезува како одмазда за санкциите од САД, кои им забранија на нивните производители на чипови да извезуваат во Кина.

Германиумот обично се користи во компјутерски чипови со голема брзина и во воени апликации како што се уреди за ноќно гледање или сензори за сателитски снимки. Галиумот се користи во производството на радарски и радио комуникациски уреди, сателити и LED диоди.

Кинеската забрана доаѓа непосредно пред планираната посета на американската министерка за финансии Џенет Јелен на Пекинг, а аналитичарите велат дека забраната е темпирана да се совпадне со посетата на Јелен за да испрати порака до администрацијата на Бајден, која го таргетира кинескиот сектор за чипови и ги турка сојузниците како Јапонија и Холандија да го следи примерот на САД.

Потегот на Кина, исто така, предизвика загриженост за тоа дали може да следат ограничувања за извозот на ретки метали, бидејќи токму тоа го направи Кина пред 12 години кога се спореше со Јапонија. Аналитичарите го опишаа потегот од понеделникот, забраната за извоз на галиум и германиум, како најголема контрамерка на Кина досега во долготрајната технолошка битка, откако во мај им забрани на некои клучни домашни индустрии да купуваат од американскиот производител на мемориски чипови Micron.

Поранешниот заменик министер за трговија Веи Џиангуо изјави за кинескиот весник China Daily дека контролите се „добро осмислен и тежок удар за САД“ и дека овие забрани се „само почеток“.

Ако продолжат ограничувањата насочени кон кинескиот високотехнолошки сектор, тогаш контрамерките ќе ескалираат, додаде Веи, кој беше заменик-министер за трговија од 2003-2008 година и сега е потпретседател на Центарот за меѓународна економска размена спонзориран од Кина.