Корејски регулатор изрече казна од 177 милиони долари за Google

5

Јужна Кореја го казни Google со 177 милиони долари за блокирање на конкурентите на оперативниот систем Android и води кампања која ја одржува доминантната позиција на американскиот гигант меѓу пребарувачите за паметни телефони.

Корејските регулатори го обвинуваат Google, чиј мобилен оперативен систем напојува повеќе од 80 проценти од светските телефони, дека ја користи својата огромна моќ за преговарање за да ја „истурка“ конкуренцијата.

Корејската комисија за фер трговија соопшти дека договорите на „Google“ против фрагментацијата со производители, како што е Samsung Electronics Co. и LG Electronics Inc не дозволуваат производители на хардвер да развијат или користат изменети верзии на оперативниот систем Android. Комисијата му забрани на Google да ги принудува производителите да потпишуваат договори против фрагментација и нареди промени на постојните.

Во август, Кореја стана првата земја што усвои закон со кој се принудуваat Apple Inc. и Google да отворат продавници за апликации за надворешни платежни системи, создавајќи потенцијално радикален преседан за нивните финансиски трансакции насекаде од Индија до Соединетите држави. Предлог -законот стапува на сила на 14 септември, се вели во соопштението на Корејската комисија за комуникации. Казната од 207,4 милијарди изречена во вторникот е една од највисоките во земјата за злоупотреба на доминантната позиција на пазарот, откако само поради мобилните чипови на Qualcomm Inc. беше изречена потешка санкција.

Google одговори дека Android ги забрзал иновациите – вклучително и меѓу корејските компании – и го подобрил корисничкото искуство, и дека ќе поднесе жалба на одлуката.

„Одлуката на Корејската комисија за фер трговија,  ги игнорира придобивките од нашиот производ и ќе ги поткопа придобивките што ги уживаат потрошувачите“, се вели во соопштението на компанијата.

Новите мерки на Корејската комисија за трговија се насочени кон стимулирање на конкуренцијата преку овозможување на компаниите да креираат таканаречени дистрибуции на Android. Ова се верзии изградени од истите основни градежни блокови, но се изменети за да ги исполнат целите на производителот, како што е насочување кон различни класи на уреди, без страв од казни од Google.

„Акциите на Комисијата за фер трговија не се ограничени само на мобилни уреди. Корективните мерки, исто така, вклучуваат нови области, поврзани со паметни уреди, како што се паметни часовници и паметни телевизори“, рече претседателот Џон Сунг-ук на брифинг во вторникот. „Затоа, очекуваме иновациите да се појават кога ќе се предизвика одреден притисок на конкуренцијата во оваа област“.

Корејските регулатори оваа година ја заострија контролата врз технолошките гиганти, вклучително и локалните играчи. Групата компании на Kakao Corp. изгуби повеќе од 16 милијарди американски долари во пазарната вредност овој месец, откако истакнати пратеници ја нарекоа најраспространетата услуга за пораки и социјални медиуми во земјата „симбол на алчноста“. Заштитата на потрошувачите е клучна цел на мерките дизајнирани да ги ограничат овластувањата за контрола на пазарот на најголемите компании, особено во области во развој, како што се финтек услугите.

Доминацијата на пазарот на Google во мобилната индустрија се зајакна како резултат на попречувањето на конкурентите од технолошкиот гигант, соопшти корејскиот регулатор. Amazon.com Inc. и Alibaba Group Holding Ltd. не успеаја да започнат бизнис со мобилни оперативни системи, а Samsung и LG не успеаја навреме да лансираат уреди како што се паметни часовници и звучници со нови услуги поради постојаните пречки што Google им ги поставуваше.