Костарика очекува многу поголем род на кафе во новата сезона

14

Костарика ќе произведува значително повеќе кафе во сезоната 2022/2023. благодарение на поголемата површина под насади, процени кафе институтот ICAFE, најавувајќи закрепнување од последиците од неповолните климатски услови.

Во новата сезона производството веројатно ќе се зголеми за 11,5 отсто, на 1,43 милиони вреќи од 60 килограми, проценува ICAFE.

„Тоа е многу добра вест. Секогаш велевме дека Костарика треба да произведува повеќе кафе, со оглед на континуираната висока глобална побарувачка“, рече извршниот директор на институтот, Ксинија Чавес.

Во претходната сезона климата имаше негативно влијание врз жетвата и извозот падна за 8,8 отсто, па костариканските лозари не можеа максимално да ги искористат повисоките цени на меѓународните пазари.

Врвот на сезоната на жетва 2022/2023 година. започнува во ноември и завршува во декември.