Криптовалутите се алтернатива за бакарот, а не за златото

13

Џеф Кари, експерт за стоки во Goldman Sachs, смета дека крипто валутите се повеќе алтернативи на бакарот отколку златото кога станува збор за заштита од инфлација.

Всушност, движењето на биткоин во последно време е прилично слично на бакарот: во средината на мај, оваа стока достигна рекорд, а потоа значително изгуби по вредност до крајот на месецот, пренесува SEEbiz.

“Постои добра и лоша инфлација. Добрата инфлација е предизвикана од поголема побарувачка. Биткоин, бакар и масло прават добра работа тука како заштита. Од друга страна, златото е заштита од лошата инфлација кога паѓа понудата, кога има недостиг на полупроводници и суровини“, изјави Кари за CNBC.

Фото: Pixabay