Кризата го наруши имиџот на банкарите

26

Грешници за милијарди, манипулатори со каматните стапки, сомневања за перење пари – не е чудно што според истражувањето на групата за заштита на правата на потрошувачите денес на банкарите се гледа со поголема недоверба од традиционално. Финансиерите за чесни ги гледаат само новинарите и политичарите. Од Which? групата што ги истражуваше  правата на потрошувачите нагласуваат дека треба да  под итно да се преземат мерки за подобрување на имиџот на банкарите.
Анкетата спроведена меѓу 2.060 луѓе открива дека, за разлика од Бугарите, Британците им веруваат на медицинските сестри, лекари и наставници. На дното на листата се банкарите и новинарите.