Ladar: Камера што “гледа“ низ чад

8

Фото: Pixabay

Специјална противпожарна камера под името Ladar, што овозможува видливост низ чад, е претставена во Ниш, пишува Juzne vesti.

Постои голем интерес за овој вид на камери, а зад прототипот на Ladar стои компанија од Ниш.

Според претседателот на европската противпожарна асоцијација, Алберт Брем, проектот Ladar ќе биде од голема помош во кризни ситуации при спасување од пожар.

Компанијата Photon Optronics го создаде Ladar со помош на Фондот за иновации на Србија.