Лекари ефикасно дијагностицираат пациенти оддалечени 1.000 километри со помош на технологија

21

Постојат многу случаи кога 5G и AI (вештачка интелигенција) помогнале во борбата против пандемијата. На пример, далечинска здравствена консултација им помогна на лекарите да дијагностицираат пациенти оддалечени 1.000 километри на ефикасен начин, вели Си Веигуо, заменик генерален директор на Хуавеи, во интервју за Локално.

Според него, ИКТ-инфраструктурата во Кина игра важна улога во борбата против пандемијата. Дигиталниот широкопојасен интернет е основата што поддржува имплементација на телемедицина, далечинско образование и канцеларија за далечинско управување. Сеприсутната широкопојасна мрежа (98% од корисниците можат да пристапат до мрежата преку FBB / 4G), целосно искуство (5G и опфат со влакна во градовите) и достапни такси за сообраќај на податоци се три клучни фактори поддржани во борбата против пандемијата.

“Треба да се истакне дека линијата B2B им помогна на малите компании да ја постават својата далечна канцеларија веднаш штом започна периодот на заклучување (Lock down), а исто така и континуираното покривање им помогна на бесконтактните трансакции направени во сите индустрии. Инвестициите во кинеската ИКТ индустрија пораснаа за 13,2% во периодот на пандемијата, а новиот кинески национален инфраструктурен план, кој е веќе објавен, ќе се фокусира на седум сектори, од кои четири се поврзани со ИКТ: Центар за големи податоци, IoT, AI и 5G инфраструктура. Очекуваната инвестиција е околу шест трилиони евра за пет години“, вели Веигуо во интервјуто за Локално.

Оттука, според него, е јасно дека ИКТ-секторот може да има клучна улога во справувањето со пандемијата на Ковид-19.

“Хуавеи, како водечки глобален снабдувач на инфраструктура и паметни уреди за информатичка и комуникациска технологија (ИКТ) им помага на своите клиенти преку нивната дигитална трансформација да станат уште поконкурентни и поагилни“, додава тој.

Фото: Freepik