LG направи пресвртница во развојот на 6G комуникациската технологија

44

Иако 5G е значително побрз од LTE технологијата што ја замени, многу делови од светот, вклучително и Македонија, се уште чекаат воведување на 5G технологија. И покрај фактот дека оваа технологија е релативно нова, LG веќе работи на следната генерација на 6G мобилна технологија за комуникација.

Иако многумина дури сега почнуваат да ги користат предностите на 5G паметните телефони и комуникациската технологија, LG Electronics објави дека успешно го демонстрирала преносот и приемот на податоци од 6G терахерци на растојание од 100 метри.

Истражувачите на LG беа во можност да ги пренесат податоците на растојание од 100 метри во отворена средина со помош на Fraunhofer-Gesellschaft. Ова беше постигнато на 13 август, кога беа пренесени податоци помеѓу Институтот Фраунхофер Хајнрих Херц и Берлинскиот институт за технологија во Германија.

Постојат значителни пречки што треба да се надминат во развојот на 6G, кога станува збор за пренос на податоци на долги растојанија. LG вели дека технологијата 6G terahertz има краток опсег со значителна загуба на енергија при пренос и прием помеѓу антени. Ова губење на моќта ќе биде еден од најголемите предизвици во развојот на технологијата. Затоа, ќе треба да се работи на развивање на засилување на моќноста за да се генерира стабилен сигнал на ултра-широкопојасни фреквенции.

Засега, LG создаде засилувач на енергија што генерира стабилен излезен сигнал до 15 dBm со фреквенција помеѓу 155 и 175 GHz. Истражувачите, исто така, демонстрираа адаптивна технологија за обликување на зрак која може да ја смени насоката на сигналот при промена на положбата на каналот и приемникот. LG, исто така, разви способност да ја комбинира моќта на повеќе засилувачи за пренос на податоци до специфични антени.

Истражувачите во моментов очекуваат технологијата да биде глобално стандардизирана до 2025 година и комерцијално достапна до 2029 година. Како што направи 5G технологијата за LTE, така и 6G мрежите ќе поддржуваат значително побрзи безжични преноси и брзини на комуникација со мала латентност.