Линднер е против четиридневната работна недела

14

Германскиот министер за финансии Кристијан Линднер не е за воведување на четиридневна работна недела, сметајќи дека тоа е пречка за просперитет. Исто така, се чини дека на германските работници не им е баш омилена четиридневната работна недела.
Линднер е меѓу оние кои веруваат дека напорната работа е клучот за економскиот просперитет.

„Никогаш во историјата општеството не го зголемило својот просперитет работејќи помалку. Клучот за нашиот просперитет останува напорната работа“, рече Линднер, кој ја предводи бизнис-ориентираната Слободна демократска партија (ФДП).

Не е првпат да ја оспорува идејата за четиридневна работна недела. Неговите коментари дојдоа во време на глобална дебата за пократка работна недела.

Според резултатите од истражувањето на германската синдикална фондација Ханс-Боклер од мај годинава, резервации за четиридневната работна недела имаат и германските работници.

Од 2.575 работници кои учествувале во истражувањето, 73 отсто се изјасниле дека го поддржуваат воведувањето на четиридневна работна недела само доколку нивните плати останат исти, осум отсто рекле дека го поддржуваат воведувањето на четиридневна работна недела со помали плати, додека 17 отсто рекле дека нивната слабост не е прифатлива под никакви услови.

Германскиот јавен сервис ZDF објави дека 50 германски компании треба да воведат пробна четиридневна работна недела почнувајќи од 1 февруари следната година, пренесува Business Insider.