Лондон: “Жив“ ѕид во ресторан го прочистува воздухот и апсорбира бучава

4
Ground Floor Big Space, Tea Hub and decking area at the BBC Broadcast Centre, Media Village, White City. WC12 7TQ. 23 February 2016

Фото: Fusion DNA

Португалскиот ресторан Nando’s Putney Kitchen во Лондон има “жив“ ѕид што го прочистува воздухот од штетните материи и ја апсорбира бучавата, пишува Inhabitat.

Ѕидот е изработен од теракотни ќелии и е дело на архитектонското студио Fusion DNA. Оваа вертикална градина се наоѓа во централниот дел на ресторанот каде што има стаклен покрив којшто пропушта големо количество на дневна светлина. Потребната вода е обезбедена од цевка којашто е прикачена на горниот дел од ѕидот и се пренесува подеднакво насекаде со помош на гравитацијата низ специјална ткаенина.

Ќелиите се исполнети со специјален материјал што ја складира водата, а зелениот ѕид ја апсорбира вревата од посетителите како и штетните честички од воздухот со цел да го подобри неговиот квалитет.

Проектот е дело на шпанските специјалисти за вертикални градини Singulargreen и Urbanarbolismo и ја освои Наградата за најдобар дизајн на ресторани и барови за 2017 на глобално ниво.