Луди цени на виртуелни патики: Најскапиот модел е платен 130 илјади долари

67

Најк ја претстави својата колекција на виртуелни патики. Цените се движат помеѓу 4.000 и 9.000 долари во просек, но еден модел достигна цена од 130.000 долари.

За да се прилагоди на новата ера во која доминираат термини како NFT и метавери, Nike минатата година го презеде RTFKT, кој исто така произведува патики, но само за употреба во виртуелниот свет. Благодарение на тоа купување, минатиот месец тие ја претставија својата прва колекција на виртуелни патики наречена Nike Dunk Genesis Cryptokicks која вклучува колекција од 20.000 NFT патики.

Оние кои не го следат пазарот NFT и не се запознаени со бројките по кои се продава дигитална содржина, веројатно ќе бидат шокирани од цените по кои се продаваат овие патики. Имено, во онлајн продавницата OpenSea корисниците во просек плаќаат меѓу 4 и 9 и пол илјади долари за вакви патики во етерот, но за некои модели има многу поголема побарувачка и корисниците се спремни да платат неверојатни суми за патики што ги никогаш нема да може да се носи.

Овие виртуелни патики се дел од лимитирана серија и се наменети за колекционери, а меѓу достапните модели се издвојува виртуелниот модел со потпис на познатиот уметник Такаши Мураками. Како NFT и дел од колекцијата на Nike, достапни се 98 вакви виртуелни патики, а колку се популарни најдобро говори сумата за која е продаден еден ваков дигитален модел и за него непознато лице платило повеќе од 130 илјади долари.

Фото: RTFKT, Nike