„Луфтханза“ откажува илјадници летови поради штрајкот на пилотите

9

Синдикатот „Vereinigung Cockpit“ (VC), соопшти дека преговорите за платите се прекинати и дека штрајкот ќе ги опфати патниците и карго пилотите на сите летови на Луфтханза од Германија.

Веќе ова лето, штрајковите и недостигот на персонал ги принудија авиокомпаниите, вклучително и Луфтханза, да откажат илјадници летови и предизвикаа повеќечасовни редици на главните аеродроми, фрустрирајќи ги туристите желни да патуваат по заклучувањето на „Ковид-19“.

VC за повеќе од 5.000 пилоти бара зголемување на платите за 5,5 проценти оваа година и раст прилагоден на инфлацијата потоа, пишува SeeBiz.

„Ниту денеска не добивме доволна понуда. Ова е отрезнувачки и пропуштена шанса“, изјави портпаролот на VC, Матијас Бајер.

На почетокот на овој месец, менаџментот на Луфтханза постигна договор за плати со персоналот на копно, избегнувајќи понатамошни заминувања на персоналот откако штрајкот ја принуди компанијата да откаже повеќе од 1.000 летови.