Мајкрософт ги замрзнува платите

13

ИТ гигантот Мајкрософт донесе одлука да ги замрзне платите на сите работници со полно работно време со цел „да се справи со тековните макроекономски тешкотии“, станувајќи последен во серијата американски технолошки лидери кои ги стегнаа ремените во време на растечки развој на неизвесност.

Извршниот директор Сатја Надела го објасни овој потег во внатрешен меморандум како неопходен за да се генерираат „доволни приходи“ за да се инвестира во големата промена на платформата кон вештачка интелигенција.

Компанијата, сепак, ќе размисли за зголемување на стапките на компензација за работниците на час, а истовремено ќе одржува бонус и програма за наградување базирана на акции „без прекумерно финансирање“, рече Надела без детали, објави Блумберг.

„Како компанија признаваме дека навигацијата во динамично економско опкружување и големи промени бараат од нас да донесеме критични одлуки за тоа како инвестираме во нашите луѓе“, рече портпаролот на компанијата.

Технолошките компании ги намалија трошоците на глобално ниво за да ја земат предвид слабата побарувачка на потрошувачите и да ги зајакнат своите финансии пред потенцијалната рецесија во САД. Оваа година Мајкрософт започна да намалува илјадници работни места, приклучувајќи им се на Мета, Амазон и Алфабет.

Производителот на софтвер минатиот месец објави квартален профит и продажба што ги надмина претходните проекции и инвестира многу во својот проект за вештачка интелигенција (AI). Тоа вклучува пријавени 10 милијарди долари нови инвестиции во OpenAI и Bing интернет-ботот за пребарување – стратегија за зајакнување на идната продажба на услугите на облак Azure, огласите за пребарување и програмите за канцелариска продуктивност.

„Не ја сфаќаме лесно оваа одлука, бидејќи ја разгледуваме веќе неколку месеци. „Економските услови се многу различни во многу димензии, вклучувајќи ја побарувачката на клиентите, пазарот на труд и инвестициите потребни за следниот циклус на иновации“, заклучува Надела во својот меморандум.