Македонија ќе биде вклучена во Платформата за заедничко купување течен гас (LNG) што го договорија ЕУ и САД

92

Северна Македонија, како и другите земји од Западен Балкан, ќе биде вклучена во Заедничката платформа за купување течен гас (LNG) и водород, договорена вчера од ЕУ и САД.

Ова е резултат на политиката на солидарност во овие времиња на предизвици во кои заедничката стратегија дава резултати, се вели меѓу другото во заклучоците на Европскиот совет.

Благодарение на оваа стратегија за справување со последиците од војната и енергетската криза, Северна Македонија станува дел од оваа платформа на ЕУ за заедничко купување на течен природен гас од САД за да се ослободиме од дел од нашата зависност од рускиот гас.

Европскиот совет во Брисел ги усвои овие заклучоци вчера по средбата на лидерите на ЕУ со претседателот на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден, каде уште еднаш руската воена агресија врз Украина беше оценета како грубо кршење на меѓународното право кое предизвика огромни цивилни жртви. Хуманитарна бегалска криза.

Меѓу заклучоците за заедничките политики на ЕУ и САД како одговор на оваа неприфатлива воена агресија во Европа, кои се однесуваат на помошта за Украина и на соодветниот прием на бегалците и управувањето со хуманитарната криза, беа донесени неколку заклучоци. економската криза, посебен акцент е ставен на енергетиката.

За таа цел, договорени се голем број политики и мерки за обезбедување на алтернативни извори на енергија, пред се американски гас, и стабилизирање на глобалниот енергетски пазар за време на војната во Украина.