Малите фирми се најдинамични

13

Бугарската економија покажува знаци на стабилизација и тенденцијата кон закрепнување. Ова го покажа 14-тото издание на годишната листа Топ 100 на Бугарската трговско-индустриска комора.
Класификацијата подредува 100 најуспешни компании во Бугарија за 2011. Тие се оценувани по неколку критериуми: приходи од продажба, добивка, сопствен капитал и профитот. Дополнително услов е компаниите да имаат позитивен финансиски резултат. Најголемата компанија во Бугарија по приходи од продажба е Рударство гигант Аурубис Бугарија. Во топ три влегуваат уште Лукоил Бугарија и НЕК.
Во листата се вклучени податоците од извештаите на 5.340 компании кои формираат околу 77% од БДП на земјата.
Од истражувањето станува јасно дека приходите од продажба на најдобрите компании кај нас се зголемиле за 252% во 2011, со раст на економијата од само 1,7%. Меѓу водечките сектори се трговијата и услугите.