Марк Кубан: Успехот не е во тоа колку пари имате

116

Марк Кубан вели дека неговата нето вредност не е она што го прави успешен, туку неговата способност да остане фокусиран на извршување на работата секој ден.„Успехот не е нужно колку пари имате“, изјави неодамна Кубан за подкастот „The Path“ на LinkedIn.

Според него, успех е само да си поставиш цел и да можеш да се будиш секое утро чувствувајќи се навистина добро за она што си го постигнал.

Кубан, претприемач и ѕвезда на „Shark Tank“ на ABC, според Форбс има нето богатство од 5,1 милијарди долари. Својот прв вкус за тоа како е да се биде богат го добил на 32-годишна возраст, кога го продаде својот прв бизнис – софтверска компанија наречена MicroSolutions – на CompuServe за 6 милиони долари. Тој стана милијардер осум години подоцна кога ја продаде својата компанија Broadcast.com на Yahoo за 5,7 милијарди долари.

Можеби е полесно да ја минимизирате важноста на парите кога ги имате многу, но Кубан постојано истакнуваше дека би бил исто толку среќен без неговите финансиски средства. Тој „сигурно“ би бил среќен со 1 процент од неговата нето вредност доколку го има своето „исто семејство и опкружување“, изјави тој за CBS.

Тоа може да биде добра вест за идните претприемачи, од кои многумина го гледаат сонот за збогатување сè понеостварлив во услови на високи нивоа на инфлација.

Сопствениците на мали бизниси во Америка дури развија нова дефиниција за „Американски сон“, онаа која повеќе се фокусира на среќата и страста отколку на стандардните показатели за богатство, како што е сопственоста на домот, според неодамнешното истражување на GoDaddy.

„Ако можете да се будите секое утро насмеани и возбудени за претстојниот ден, успеавте“, заклучил тој на подкаст на LinkedIn.