Маск ќе даде свои 33,5 милијарди долари за купување на Twitter

16

Извршниот директор на Tesla, Елон Маск, лично ќе издвои 33,5 милијарди долари за купувањето на Twitter, вредно 44 милијарди долари, според новите информации.

Во соопштението до SEC на 24 мај се сугерира дека Маск ќе ја зголеми својата посветеност во понудата за да го преземе Twitter на 33,5 милијарди долари.

Обидот за откуп трае веќе некое време. Twitter се обиде да го блокира откупот на Маск со договор во средината на април, но до 25 април, Маск постигна договор од 44 милијарди долари со социјалниот медиум, кој вклучуваше лична обврска од 12,5 милијарди долари.

Подоцна, на 4 мај, посветеноста на Маск се искачи на 27,25 милијарди долари бидејќи тој собра средства од разни други извори.

Самиот договор е веќе суспендиран, бидејќи Маск вели дека нема да продолжи да купува додека не се докаже дека помалку од 5% од корисниците на Twitter се спамери или лажни корисници. Сепак, вчерашните вести покажуваат дека Маск се уште е заинтересиран за купување на компанијата.

Twitter одржа и акционерско собрание на 25 мај. За време на состанокот, извршниот директор Параг Агравал, експлицитно рече дека директорите нема да одговорат на ниту едно прашање за аквизицијата.

Сепак, за време на средбата се разговарало за Маск. „Акционерите кои поднесуваат предлози за гласање често го наведуваат неговото име“, според извештаите на „Асошиејтед прес“. Многу од овие гласови се вртеа околу политиките за слобода на говор и содржина, загриженоста што Маск ја искажа за време на неговата претходна понуда.

Акциите на Twitter скокнаа неколку часа по состанокот, зголемувајќи се за 10% од 36,89 долари на 40,5 долари. Во моментот на објавување, цената на акцијата беше 37,16 долари.