Маск кон вработените: Или вратете се во канцеларија или отказ

29

Шефот на Tesla, Илон Маск, ги повика вработените во компанијата за електрични автомобили да бидат на работа најмалку 40 часа неделно. Во спротивно ги предупредува дека мора да бараат друга работа.

Ова се дознава од испратените од страна на извршниот директор на Tesla два мејлови до вработените во кои се вели дека „далечинската работа повеќе не е прифатлива“ и дека производството на одлични производи „нема да се случи по телефон“, цитира CNBC.

„Секој што сака да работи од далечина мора да биде во канцеларија најмалку 40 часа неделно или да ја напушти Tesla. Според шефот на компанијата, тоа е помалку од потребното за работниците во фабриките.

Според Маск, доколку неговите луѓе не се појават, „ќе претпоставиме дека си поднел оставка“. Тој ја истакна важноста на директорите во канцеларијата, истакнувајќи дека тој „толку долго живеел во фабриката“.

„Tesla всушност ги произведува највозбудливите и најзначајните производи од која било компанија на Земјата. Тоа нема да продолжи со работа од дома“, додаде тој.

Другите големи технолошки компании не сакаат да се вратат во канцеларијата. Во обид да ги задржат своите талентирани вработени, работодавците како Amazon, Apple, Alphabet и Meta дозволуваат работа на далечина, во зависност од позицијата и локацијата на вработените.

Спротивно на тоа, некои големи технолошки компании, како што се Atlassian и Airbnb, сега дозволуваат работење од далечина во текот на целата година.