Маск најави дека прототип на роботот на Tesla би можел да биде завршен до крајот на септември

10

Кога Елон Маск го објави хуманоидниот робот на Tesla минатата година на AI Day, се чинеше дека ќе помине долго време пред да го видиме Optimus да работи и да стои на нозе. Но, Маск не си го губи времето и, ако му веруваме на неговата последна објава на Твитер, за неколку месеци би можеле да го видиме првиот оперативен прототип на овој робот.

Tesla AI Day # 2 првично требаше да се одржи во август оваа година, но Маск објави на Твитер дека настанот ќе се пресели малку до последниот ден од септември. Она што е особено интересно е причината за поместување на датумот. Имено, Tesla е зафатена со работа на нивниот робот и сакаат да имаат прототип до вториот ден на AI Day, односно 30 септември.

Претходно, извршниот директор на компанијата и веројатниот иден сопственик на Твитер најавија дека сакаат да започнат со производство на роботи до 2023 година, па информациите за претстојниот неодамнешен прототип не треба да бидат големо изненадување, иако треба да се има предвид дека идеите на Маск често се реализирани со долго задоцнување.

Исто така, на почетокот на годината, тој рече дека Tesla ќе го стави развојот на роботи како приоритет за 2022 година, пред другите производи. Иако роботот треба да биде финализиран наскоро, не треба да очекувате премногу од него на почетокот. Имено, во првата фаза ќе биде програмиран за едноставни и повторувачки задачи, но со текот на времето неговите можности треба да се прошират.

Идејата на тимот на Tesla е нивниот робот во иднина да може да се користи за повеќе намени, вклучително дури и за вршење физички задолженија и одење во шопинг.

Сепак, веројатно ќе помине многу време до тој момент.