Маск сака петкратно да ги зголеми приходите на Twitter

28

Претприемачот Илон Маск, кој го презема Twitter, има намера да ги зголеми приходите на компанијата повеќе од пет пати за шест години. Ова го објави „Њујорк Тајмс“, повикувајќи се на презентација пред инвеститорите.

Според информациите, Маск планира до 2028 година да достигне годишен приход на Twitter од 26,4 милијарди долари. Минатата година тие беа околу 5 милијарди долари. Покрај тоа, тој сака да го промени балансот помеѓу приходите од реклами и средствата собрани од претплатите во корист на второто.

Бизнисменот, исто така, очекува бројот на корисници на социјалните мрежи да се зголеми повеќе од четири до 2028 година – од 217 милиони корисници на крајот на 2021 година на 931 милион за шест години. Во исто време, 104 милиони од нив, според плановите на Маск, ќе бидат претплатници.

На почетокот на мај, Маск рече дека Twitter може да стане платена услуга за организации и владини агенции, додека социјалната мрежа ќе остане бесплатна за обичните корисници.