Маск се откажува од плановите за производство на евтини електрични возила

31

Американската компанија Тесла, во сопственост на Илон Маск, ќе отпушти десет отсто од своите вработени поради падот на побарувачката за електрични возила на висококонкурентниот пазар. Во последниве месеци, компанијата побара од своите менаџери да ги идентификуваат клучните членови на тимот и ги паузираше наградите и ги откажа годишните проценки за некои вработени, пренесува Ројтерс.

Според последниот годишен извештај, најголемиот светски производител на автомобили по пазарна вредност во декември минатата година имал 140.473 вработени на глобално ниво, а сега ќе отпушти 15.000 од нив.

Прв пад по четири години
Минатиот февруари, компанијата отпушти четири отсто од својата работна сила во Њујорк како дел од циклусот на преглед на перформансите, пред работниците да можат да организираат синдикална кампања. „Додека ја подготвуваме компанијата за следната фаза на раст, исклучително е важно да се погледне секој аспект на компанијата за да се намалат трошоците и да се зголеми продуктивноста“, објави Electrek, цитирајќи го извршниот директор Илон Маск во интерен меморандум.

Tesla, која треба да ја објави својата квартална заработка на 23 април, објави пад на испораките на возила во првиот квартал од оваа година, прв во речиси четири години. Во меѓувреме, компанијата се откажа од плановите за производство на автомобил со ниска цена, како и од долгогодишната цел на Маск да прави електрични возила по пристапни цени за широките маси. Акциите на Tesla паднаа за 0,3 отсто во понеделникот пред почетокот на тргувањето. По години брз раст на продажбата што ја претвори компанијата во највредниот производител на автомобили во светот, оваа година забележа забавување.