Mastercard купува удел во африканска финтек компанија во вредност од над 5 милијарди долари

19

Американскиот Mastercard се согласи да преземе малцински удел во финансискиот технолошки бизнис на МТН Груп, најголемиот африкански оператор за безжична мрежа, со што акциите на телекомуникациската компанија се зголемија најмногу за три месеци.

Големината на уделот на Mastercard нема да биде откриена додека трансакцијата не се затвори, но како што пренесува Блумберг, МТН во понеделникот објави дека договорот ја вреднува целата фирма на 5,2 милијарди долари. Главниот извршен директор Ралф Мупита на повик со инвеститорите во понеделникот рече дека уделот „ќе се искачи до максимум 30%, но само ако има смисла“.

„Како дел од комерцијалниот договор, бизнисот на МТН ќе ја користи технолошката инфраструктура на Mastercard за да ги прошири своите услуги за плаќање и дознаки во Африка“, рече Мупита во видео повик во понеделникот.

Најавата доаѓа во време кога младата африканска популација која знае за технологија сè повеќе ги користи своите мобилни телефони за да ги премости празнините во услугите таму, вклучително и банкарството. Ова отвори профитабилен и брзорастечки простор во секторот за финална технологија за безжични оператори. Најголем дел од инвестицијата до денес е во мобилните системи за плаќање, со бран на брзорастечки стартапи како што се Flutterwave и Interswitch.

„Ова е значајна вест со оглед на тешкотиите во собирањето средства со кои се соочуваат многу технолошки стартапи и фактот дека Mastercard нема да добие контролен удел“, рече Питер Такаендеса, шеф на акции во Мерџенс Инвестмент Менаџери во Кејптаун.