Mercedes го претстави новиот MB.OS оперативен систем

17

Новиот систем наречен MB.OS вклучува напреден виртуелен асистент MBUX и исто така ќе поддржува мноштво аркадни игри

Mercedes-Benz обезбеди детален преглед на својот нов инфозабавен систем MB.OS на CES 2024, кој ќе биде претставен со сериска верзија на Mercedes-Benz Concept CLA-Class и ќе биде претставен низ пакет други модели базирани на Модуларната архитектура на Mercedes-Benz (MMA).

Една од клучните карактеристики на новиот оперативен систем е имплементацијата на новиот виртуелен асистент MBUX. Се вели дека овој нов систем нуди „најчовечки интерфејс“ од кој било Mercedes-Benz и користи генеративна вештачка интелигенција (ВИ) и проактивна интелигенција. Според производителот, виртуелниот асистент MBUX може да понуди „корисни предлози засновани на научено однесување и ситуационен контекст“, како што се пуштање на најновите вести наутро или започнување на преферираната програма за масажа на возачот на крајот од работниот ден.

Овој асистент е поткрепен со четири таканаречени „одлики на личноста“, кои се состојат од Natural, Predictive, Personal и Empathetic, и има за цел да реплицира како да се разговара со пријател. Како таков, клучниот збор „Hey Mercedes“ повеќе не треба да се кажува за да ја иницира помошта, а системот може да одговара на прашања и да бара појаснување поставувајќи „интелигентни прашања“ самиот. Виртуелниот асистент MBUX исто така користи аватар со ѕвезди на централниот екран за инфозабава за да изрази различни расположенија.

Новиот MB.OS, исто така, има премиера на новиот MBUX Surround навигациски систем. Ова поставување користи напредна 3Д графика за да им обезбеди на патниците детална карта на светот и може да прикажува различни видови сообраќај, вклучувајќи автомобили, камиони со комбиња, велосипедисти, па дури и пешаци блиску до патот. Дополнително, системот го наметнува насочувањето кон маршрутата на екранот за да ја олесни навигацијата.

Има многу други нови функции пронајдени во системот MB.OS. На пример, услугите за видео стриминг ќе бидат надградени со услугата RIDEVU од Sony Pictures Entertainment, додека голем број видео игри во аркадни стилови ќе бидат имплементирани благодарение на партнерството со Antstream.

Преземено од Avtoplus.mk