Мерцедес сериозно размислува да изгради фабрика за електрични автомобили во Србија

41

Владата на Србија преговара со германскиот автомобилски гигант, австралиско-британската компанија Рио Тинто и европска финансиска институција за реализација на проект кој опфаќа изградба на фабрика за електрични автомобили.
Според Демостат, преговорите се сè поблиску до конечен договор.

Потенцијалната инвестиција зависи од тоа дали литиумот ќе се експлоатира во Србија, но и од надворешнополитичката ориентација на властите во наредниот период.

Одлуката на германскиот гигант да отвори фабрика во Србија, со гаранции на Европската банка за обнова и развој, би била јасен показател во која насока оди Србија – кон Запад. Доаѓањето на германскиот гигант од Штутгарт би испратило силна порака до другите големи светски инвеститори за Србија како безбедна дестинација за инвестирање.

Но, услов за ова и реализација на други инвестиции од Запад кои се планираат секако е постепено усогласување со надворешната и безбедносната политика на Европската унија, што во крајна линија значи воведување санкции против Русија.

Доаѓањето на Мерцедес може да биде дел од „морковот“ што ѝ беше ветен на Србија доколку биде конструктивна во преговорите со Приштина и ако го прифати европскиот план за Косово.

Европските претставници јасно му ставија до знаење на српското раководство дека, доколку Србија не го прифати европскиот план, може да очекува последици кои, меѓу другото, но во голема мера ќе се одразат на економијата. Од друга страна, доколку планот биде прифатен, Србија била информирана дека ќе добие економска помош, но и инвестиции во различни области од економијата.

Доаѓањето на Мерцедес во Србија овојпат нема да биде ограничено само на владината пропаганда, како во случајот со соработката меѓу германската компанија и српски Икарбус, туку, доколку се потпише договорот, тој ќе биде договорен и спроведен, пренесува Сеебиз .

Тоа практично значи дека Рио Тинто ќе ископува литиум во Србија, иако Владата на Србија на почетокот на минатата година официјално го суспендираше проектот „Јадар“ поради протестите на еколошките активисти.

Демостат претходно напиша дека доколку во Србија се експлоатира литиум, услов на Владата на Србија ќе биде изградба на фабрика за батерии и фабрика за електрични автомобили.

Инаку, компанијата Рио Тинто веќе соработуваше со Европската банка за обнова и развој во 2015 година на проектот за подземен рудник за бакар во Монголија.

ЕБОР во Србија, меѓу другото, обезбедува поддршка за јавно-приватни партнерства и концесии.