Мета и Епл повеќе не се меѓу најдобрите компании за работа

19

Мета и Епл – две големи технолошки компании познати по нивните поволности за вработените – не се најдоа на листата на 100 најдобри места за работа во САД на Glassdoor оваа година.

Тоа е прв пат од креирањето на листата во 2009 година, Apple да не се најде на листата, а Мета е вклучена во рангирањето од 2011 година. Минатата година и двете компании се најдоа на средината на листата, објави Блумберг.

Годишниот список се базира на повратните информации од вработените во компаниите со најмалку 1.000 вработени, составена од 19 октомври 2021 до 17 октомври 2022 година.

Даниел Жао, водечки економист во Glassdoor, изјави за Insider дека иако овогодинешното рангирање ги истакнува заедничките теми како што се работната флексибилност, транспарентноста и комуникацијата на работа, тие исто така укажуваат на перспективите на вработените за економските перспективи на нивните компании.

„Тоа е нешто што добиваме повратни информации од вработените затоа што знаеме дека тоа е нешто за што луѓето се грижат и уште поважно во време кога економијата можеби забавува“, рече Жао. „Значи, мислам дека оваа листа е особено корисна во таа смисла бидејќи гледаме како вработените гледаат на постапките на нивните работодавци.

„Станува поважно од кога било луѓето навистина да го разберат здравјето на компанијата во која одат, без разлика дали зборувате за финансиско здравје или за културно здравје“, додаде тој.

Мета и Apple се соочија со пречки во нивниот бизнис во текот на изминатата година. Во 2022 година, Мета ги замрзна вработувањата, ги повлече понудите за работа и укина повеќе од 11.000 работни места – најголемиот круг отпуштања во историјата на компанијата. Вработените, исто така, изразија загриженост за фокусот на Марк Цукерберг на метаверзумот, свет во кој луѓето се поврзуваат во дигитален универзум користејќи VR и AR уреди. Компанијата го промени своето име од Фејсбук во Мета во октомври 2021 година за да го нагласи својот фокус на метаверзумот и оттогаш изгуби речиси 60% од својата вредност. Во 2022 година, лабораториите за реалност на Мета објавија загуби од над 9 милијарди долари.

Минатата година, само 58% од испитаниците на истражувањето на вработените во Мета од Blind, анонимен професионален форум кој ја потврдува работната историја на корисниците, рекоа дека ги разбираат метаверзалните амбиции на Цукерберг, според Њујорк Тајмс. Тајмс исто така објави дека многу вработени дури и не ја користеле внатрешната апликација на Мета Horizon Worlds VR.

Слично на тоа, Apple спроведе замрзнување на вработувањата во 2022 година. Жао изјави за Bloomberg дека притисокот на компанијата да ги врати работниците во канцеларијата можеби исто така предизвикал пад на рангирањето.

Додека Мета и Епл паднаа од листата, технолошките компании сè уште доминираа на рангирањето во САД, сочинуваат 40% од организациите на листата. Врвните технолошки компании како Microsoft, LinkedIn и Google влегоа во првите 20.

„Да, има некои компании кои испаднаа од списокот. Има некои технолошки компании кои се најдоа на списокот“, рече Жао. „Тоа е само потсетување дека во тешки времиња често гледаме промена на врвот. Има постари компании кои можат да бидат заглавени во нивните стратегии кои имаат тенденција да паѓаат на страна, додека новите компании можат да се спротивстават на предизвикот и да се издигнат на врвот“.