Мeta истражува како Шерил Сандберг ги користела ресурсите на Facebook

25

Адвокатите кои ја истражуваат употребата на корпоративни ресурси од страна на главниот оперативен директор на Facebook, Шерил Сандберг, го истражуваат нејзиното однесување пред неколку години, фокусирајќи се на степенот до кој вработените работеле на нејзините лични проекти, пишува „The Wall Street Journal“.

Голем број вработени беа интервјуирани како дел од истрагата на матичната компанија на Facebook, Meta Platforms Inc., рекоа извори, додавајќи дека инспекцијата е во тек барем од минатата есен.

Вклучува преглед на активностите на Facebook за поддршка на нејзината фондација Lean In, која се залага за правата на жените на работното место, и пишување и промовирање на нејзината втора книга, „Option B: Facing Adversity, Building Resilience, and Finding Joy”,, која се фокусира на за процесот на тага по ненадејната смрт на нејзиниот сопруг, извршниот директор на SurveyMonkey Дејв Голдберг, во 2015 година.

„The Wall Street Journal“ претходно објави дека истрагата вклучувала преглед на користењето на корпоративните ресурси на Сандберг за да помогне во планирањето на нејзината претстојна венчавка. Ова е мал дел од истрагата, која вклучува поширок преглед на личната употреба на ресурсите на Facebook од страна на оперативниот директор во текот на долги години.

Сандберг (52) минатата недела објави дека се повлекува од својата функција по 14 години, иако рече дека ќе продолжи да работи во Бордот на директори. Таа е долгогодишна доверлива личност на извршниот директор Марк Закерберг и во оваа улога – и како авторка на лидерската книга „Lean In“ – стана една од најистакнатите жени во бизнисот. Сандберг рече дека со нетрпение очекува да посвети повеќе време на својата фондација и проблемите кои ги доживуваат жените.

Сандберг им кажала на пријателите и колегите дека решила да се пензионира бидејќи била „изгорена“ и „уморна“ од продолжувањето да ја игра улогата на „боксерска вреќа“ за критичарите на Meta. Таа исто така смета дека транзицијата на Закерберг во таканаречениот „метаверзум“ е долгорочен проект кој таа не сакала да го преземе, и не само затоа што не е директно поврзан со користењето на нејзините главни предности во градењето на рекламниот бизнис.

Луѓе блиски до Сандберг велат дека иако истрагата ја изнервирала во последните месеци, таа не одиграла никаква улога во нејзината одлука да ја напушти компанијата подоцна оваа година.

„Шерил не злоупотреби ресурси на компанијата при планирањето на нејзината венчавка“, изјави портпаролот на Сандберг минатата недела.

Портпаролката на Меtа одби да коментира.

Не може да се утврди што ја предизвикало истрагата за нејзините активности, која започна есента. Некои луѓе блиски до компанијата рекоа дека ваквата загриженост за Сандберг кружела веќе некое време. Тие објаснуваат дека со оглед на тоа што моќта на Сандберг во компанијата се чини дека била намалена во последните години, на критичарите внатре во компанијата им станало полесно да изразуваат загриженост за нејзиното управување.

Не е тајна дека Сандберг, како и Закерберг, користат корпоративни ресурси за некои лични цели. Компанијата веќе дава опширни најави за користење на корпоративните ресурси od nea и Закерберг за некои лични прашања. Сандберг наведува и голем број вработени на Facebook во делот за благодарност во книгата.

Некои извори велат дека од Сандберг може да биде побарано да и плати на компанијата за времето на нивни вработени, поминато за вршење на нејзините лични работи. Некои од групата блиска до истрагата се загрижени за потенцијални прекршувања на правилата на Комисијата за хартии од вредност доколку Сандберг навистина користела професионални ресурси за лични работи без соодветно обелоденување, иако сè уште не е јасно какви би можеле да бидат овие прекршувања.

Дејвид Ларкер, професор на Факултетот за бизнис во Стенфорд, кој е специјализиран за корпоративно управување, рече дека компаниите се разликуваат во тоа какви бонуси ги одобруваат за врвните директори, но честопати вклучуваат можност за користење на приватни авиони и безбедност. Некои компании ги споредуваат таквите бенефиции со други за да останат конкурентни во однос на практиките за наградување на извршителите, без разлика дали се работи за употреба на корпоративен авион, помош од финансиски советници, членство во клуб од земјата или на друг начин. Но, употребата на вработени во корпорации кои не се помошници за лични цели е поретко и веројатно бара одобрение од одборот на директори, додаде тој.

Некои членови на бордот на Меtа се фрустрирани од однесувањето на Сандберг во ситуација во која таа му помогна на британскиот таблоид да прекине напис за нејзиното поранешно момче, извршниот директор на Activision Blizzard Inc. Боби Котик. Според упатени лица, и оваа тема станала дел од поширока истрага.

Весникот претходно објави за проблемот со Котик, а портпаролката на Меtа тогаш рече: „Шерил Сандберг никогаш не ги загрозила деловните односи на MailOnline со Facebook со цел да влијае на уредувачката одлука.“ Котик рече дека Daily Mail не ја објавил приказната затоа што беше лажна.

Студијата за активностите на Сандберг следи по обновените напори на Facebook за зголемување на усогласеноста на активностите на компанијата со регулаторните барања по договорот постигнат во 2019 година за 5 милијарди долари со Федералната трговска комисија. Минатата година, Facebook го ангажираше својот прв главен директор за усогласеност за да ги зајакне овие проверки и баланси.

Закерберг и другите директори на Facebook понекогаш ги користеле ресурсите на компанијата, вклучително и приватни авиони и работни часови, за да управуваат со нивните лични работи, според јавните документи и луѓе запознаени со ова прашање.

Угледот и безбедноста на Закерберг и Сандберг долго време се сметаа за нераскинливо поврзани со успехот на компанијата. Според луѓе запознаени со ова прашање, Фејсбук ангажирал професионални социолози да ја анализираат нивната лична репутација, бидејќи се сметаше дека е поврзана со целокупниот имиџ на компанијата.

Луѓе блиски до менаџерите велат дека многу од нивните активности – и оние на деловните директори воопшто – не се строго професионални или лични, туку малку од двете, и ги збогатуваат како лидери воопшто и и помагаат на компанијата, вклучително и за регрутирање на персонал.

Закерберг и Сандберг користат приватни авиони за лично патување како дел од нивната севкупна безбедносна програма, покажуваат документите на Facebook до регулаторите. И двајцата директори добиваат телохранители во своите домови, како и за време на личните патувања, платени од компанијата.