Мета почна да ги блокира вестите на Канаѓаните на Фејсбук и Инстаграм

31

Мета во вторникот почна да го блокира пристапот на Канаѓаните до вестите на Фејсбук и Инстаграм како одговор на новиот закон кој бара од дигиталните гиганти да им плаќаат на издавачите за таква содржина.

Google соопшти дека размислува за сличен потег како дел од тековната глобална дебата, бидејќи повеќе влади се обидуваат да ги принудат технолошките компании да платат за вестите.

„Линковите до вестите и содржината повеќе нема да бидат видливи за луѓето во Канада“, се вели во соопштението на Мета.

Вестите објавени на странски сајтови, исто така, нема да бидат видливи за канадските корисници на Фејсбук и Инстаграм и тие веќе нема да можат да споделуваат написи на тие две платформи. Мета истакна дека промените, кои започнуваат во вторник, ќе бидат имплементирани „во текот на следните неколку недели“.

Новинар на АФП сè уште можеше да ги види вестите на Фејсбук во вторникот, но некои корисници објавија дека веќе добиле пораки во кои се вели дека таквата содржина е блокирана. Законот за онлајн вести се надоврзува на слична легислатива воведена во Австралија и има за цел да го поддржи канадскиот сектор за вести во кои се борат, во кој стотици публикации беа затворени во изминатата деценија.

Од дигиталните гиганти се бара да склучат фер комерцијални договори за вестите и информациите споделени на нивните платформи или ќе се соочат со обврзувачка арбитража. Во извештајот од октомври 2022 година на канадското парламентарно тело за надзор на буџетот се проценува дека законот може да види дека канадските весници добиваат околу 250 милиони американски долари годишно од дигитални платформи.

Мета рече дека предлог-законот е погрешен и се заснова на „неточната премиса дека Мета неправедно има корист од содржината на вестите што се споделуваат низ платформите, кога е точно обратното“. Наместо тоа, се вели, вестите споделуваат содржина на Фејсбук и Инстаграм за да привлечат читатели, што им помага на нивните сопствени резултати. „Луѓето кои ги користат нашите платформи не доаѓаат кај нас за вести“, се додава.

Министерот за културно наследство Паскале Сент-Онге го нарече потегот за блокирање на вестите „неодговорен“, истакнувајќи дека 80 отсто од сите приходи од онлајн рекламирање во Канада се наменети за Мета и Гугл. „Слободниот и независен печат е основата на нашата демократија“, рече таа, додавајќи дека другите земји размислуваат да воведат слични закони „за да се справат со истите предизвици“.

Канадскиот јавен сервис (CBC) го критикуваше потегот на Мета како „неодговорен и злоупотреба на пазарната моќ“. CBC „ја повика Мета да дејствува одговорно во враќањето на пристапот на Канаѓаните до вестите“. Но, некои канадски медиуми зазедоа покомплексен став.

Едиторијал во водечкиот весник „Глоуб и мејл“ минатиот месец предложи предлог-законот „го нарушува пазарот со тоа што заштитува одредени компании од реалноста“. Наместо тоа, повикува на даночни олеснувања за читателите кои се претплатиле на онлајн сервисите за вести, тврдејќи дека таквиот потег „ќе ги натера редакциите да иновираат“ и ќе ја стави одлуката за тоа кој ќе добие финансиска поддршка во рацете на читателите.

Кодексот за договарање за нови медиуми на Австралија беше светски прв пат кога беше воведен во 2021 година за да ги натера Гугл и Мета да плаќаат за вести на нивните платформи. Првично се соочи со значителен отпор од двете компании бидејќи стравуваа дека ќе им се закани на нивните деловни модели, но пратениците лесно го усвоија со амандмани.