Meta размислува да создаде токени за метаверзумот на Facebook

30

Иако Meta (матичната компанија на Facebook) неодамна се откажа од плановите да создаде стабилна монета, наречена Diem, наводно сè уште е заинтересирана за создавање токен за употреба во рамките на метаверзумот.

„Фајненшл тајмс“ известува дека Meta истражува централизиран токен во апликацијата, сличен на ROBUX во играта Roblox.

Со други зборови, веројатно нема да биде криптовалута. Според ФТ, некои вработени во Meta ги нарекуваат токените „Zuck Bucks“.

Повикувајќи се на белешки од компанијата и анонимни извори, ФT исто така ги наведува потенцијалните планови за социјални токени, токени за репутација и токени за создавачи на содржина. Сепак, медиумите предупредуваат дека дискусиите се уште се во рана фаза и „може да се променат или прекинат“.

Метаверзумот е нова верзија на Интернет која вклучува виртуелна реалност и зголемена реалност. Идејата претставена во „Snowcrash“ и „Ready Player One“ е онлајн свет кој изгледа и се чувствува повеќе како реалниот свет – иако со испреплетени фантастични елементи.

Постои значајна трка за изградба на метаверзумот. Иако зборот имплицира нешто сеопфатно, Web3 компаниите напредуваат со верзија на метаверзум со отворен код за која веруваат дека е одвоена од напорите на Facebook.

Јат Сиу, извршен претседател на издавачот на игри и фирмата за ризичен капитал Animoca Brands, во октомври рече дека Меtа претставува „закана“ за отворениот метаверзум.

Во јануари, Сиу повтори: „Facebook бара да изгради затворен метаверзум, оној во кој ќе ги контролираат податоците и мрежните ефекти што ги извлекуваат податоците, така што она што тие го градат не е баш конкуренција – туку спротивно од она што ние го правиме“.

Оваа критика не ја спречи Меtа да продолжи со својот план. ФT вели дека компанијата планира пилот-проект за функцијата за објавување NFT во мај и размислува за монетизација на средства засновани на блокчејн со „такси и/или рекламирање“.

NFT се клучен елемент во повеќето визии на метаверзумот. Брајан Трунзо, шеф на оделот за метапростор на Polygon Studios, рече во февруари: „Мислам дека сè што може да стане NFT ќе стане NFT“.

Сепак, интеракцијата со луѓето – и NFT – во метаверзумот ќе бара валута, но тоа нема да биде Diem (оригинално Libra). Меtа го објави проектот за стабилна монета во летото 2019 година, но по бројните неуспеси – многу од нив регулаторни – го заврши проектот, продавајќи ги своите преостанати средства и интелектуална сопственост на крипто-фокусираната банка Silvergate претходно оваа година.

Малку е веројатно дека Меtа ќе брза назад во областа на криптовалутите.

„Вработените сега се обидуваат да најдат најмалку регулиран начин да понудат дигитална валута која не е базирана на блокчејн и која се појавува како најатрактивната опција“, се додава во извештајот на финансиското издание.