Microsoft купува сопствени акции за 60 милијарди долари

9

Microsoft соопшти дека ќе спроведе програма за откуп на акции од 60 милијарди долари, како и дека ќе ја зголеми кварталната дивиденда за 11 проценти. Покрај тоа, претседателот на компанијата, Бред Смит, беше назначен за потпретседател на Одборот на директори, што практично го промовираше во втор човек на компанијата, зад извршниот претседател и претседател на одборот, Сатја Надела.

Беше објавено дека програмата за купување акции на сопствена компанија од помали акционери нема рок на траење и може да се прекине во секое време. Што се однесува до дивидендата, таа ќе изнесува 0,62 долари по акција, или шест центи повеќе отколку во претходниот квартал.

Според Ројтерс, американскиот технолошки гигант ја нарекол позицијата потпретседател на одборот „ажурирана извршна улога“ на Смит, кој во моментов води тим од над 1.500 вработени во 54 земји, според неговата биографија на веб -страницата на Microsoft.

Смит се приклучи на Microsoft во 1993 година од адвокатската фирма Ковингтон и Бурлинг за водење корпоративни и правни работи во Европа. Тој беше генерален советник во 2002 година и во текот на следната деценија се занимаваше со антимонополски случаи.