Милијардер тврди дека луѓето се посиромашни поради 12 работи

213

Ворен Бафет е еден од најуспешните инвеститори во светот, поради што важи за човек со финансиска мудрост. Тој тврди дека има 12 работи кои ги прават луѓето посиромашни.

Всушност, се работи за финансиски одлуки за кои тој е убеден дека можат да се искористат за да се осигура дека парите се добро потрошени.

Занемарување на личниот развој

Доколку парите не се потрошат за личен развој, т.е. занемарувањето на личниот развој е грешка. Бафет верува дека инвестирањето во себе е најдобрата инвестиција. Ова подразбира подобрување на вештините и образованието, што ги зголемува шансите за подобра заработка.

Потпирање на кредитни картички

Непотребното трошење на кредитни картички може да доведе до долг на кредитна картичка, што може да ги засени сите други финансиски придобивки што постојат. Тој проблем е дотолку поголем поради каматите на долговите.

Чести излегувања по барови

За Бафет, не е во ред често да има социјални активности кои вклучуваат пиење во барови. Тој е поборник за финансиски попристапни социјални собири, како што се куќните забави. Тој е на мислење дека на овој начин може да се направи значителна заштеда.

Купување на најнова технологија

Новите технолошки уреди можат да бидат примамливи, но исто толку добро служат и оние кои се произведени претходно. Самиот Бафет има историја на поседување функционална, а не најнова технологија. Важно е да се оцени дали навистина вреди да се купи нов технолошки уред.

Прекумерно трошење на облека

Овој милијардер, како и повеќето други милијардери, има тенденција да се облекува едноставно. Таа избира класична, долготрајна гардероба, наместо светкава облека од скапи брендови.

Купување нови автомобили

Автомобилите се познати по брзата амортизација. Затоа советот на Бафет е да купувате половни автомобили и да ги чувате сè додека се доверливи.

Неискористено членство во салата

Бафет поддржува активен животен стил, но предупредува дека неискористеното членство во теретана има своја цена. Всушност, тој е поборник за бесплатни или евтини фитнес рутини кои можат да бидат исто толку ефективни ако се практикуваат редовно.

Непотребни претплати

Претплатите, како што се претплатите на онлајн видео услуги, може да бидат голем финансиски одлив. Затоа, препорачува откажување на претплатата за услуги кои не се користат или од кои нема никаква корист.

Преголемо потпирање на производи за нега на кожа

Бафет не е љубител на прекумерна употреба или непотребно комбинирање на производи за нега на кожата. И во оваа работа, тој верува дека постојат едноставни и ефективни рутини кои можат да заштедат пари и да ја зачуваат кожата.

Чести ноќни излегувања

Социјализацијата е од суштинско значење, но честото ноќнo излегувањe може да биде значителен трошок. Алтернатива е трошење време во домашен аранжман, како што се вечерите на домашни филмови.

Kоцкање

Додека коцкањето може да биде кратенка до богатството, Бафет забележува разбирање колку е веројатно тоа. Таа бара финансиски одлуки за долгорочно стекнување богатство, а не непосредни возбудувања.

Пушењето

Пушењето цигари е скапа навика и јасно е дека откажувањето од пушење може значително да го зголеми вашиот личен буџет, пишува порталот Yahoo Finance.