Милионерите бараат зголемување на даноците за супербогатите

17

Група од речиси 300 милионери ја повика Г20 во отворено писмо да постигне договор за зголемување на даноците за супербогатите за да се спречи екстремното богатство.

Во писмото, потпишано од наследничката на Дизни, Абигејл Дизни и уметниците Брајан Ино и Ричард Кертис, се бара од Г20 да ја демонстрира истата глобална соработка што ја покажа во обезбедувањето на мултинационалните компании да плаќаат минимално ниво на данок со цел колективно да се договорат за оданочувањето на богатството.

Со длабоки поделби меѓу членките на Г-20, малку се очекува од самитот викендов, но оние кои се за данок на богатството рекоа дека е време лидерите да го слушаат јавното мислење.

„Веќе е направена многу работа. Има многу предлози за политика за оданочување на богатството од некои од водечките светски економисти. Јавноста го сака. Ние го сакаме. Сега недостасува само политичка волја тоа да се оствари, време е да го најдеме“, се вели во писмото.

Во писмото, организирано од Патриотски милионери, Институтот за политички студии, Earth 4 All, Millionaires for Humanity и Oxfam, се вели дека поголемото оданочување на богатството ќе ги намали „опасните нивоа на нееднаквост“.

Според учесниците во кампањата, заедничкото богатство на оние со повеќе од 50 милиони долари (40 милиони фунти) во средства се зголемило повеќе од двојно на 11,8 трилиони долари, со само четири центи од секој долар од даночните приходи кои доаѓаат од данокот на богатство.

Британскиот канцелар на финансии Џереми Хант нема планови за данок на богатство, а министерката за финансии во сенка Рејчел Ривс минатата недела изјави дека ниту новата лабуристичка влада нема да го воведе данокот.