ММФ ја намали прогнозата за 2021 година поради бавната вакцинација и инфлацијата

27

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) очекува глобалниот економски раст во 2021 година да падне малку под прогнозата од 6% дадена во јули, рече во вторникот шефицата на ММФ, Кристалина Георгиева, повикувајќи се на ризици поврзани со долгот, инфлацијата и различните економски трендови како последица на Ковид-19.

Георгиева рече дека глобалната економија се опоравува, но пандемијата продолжи да го ограничува закрепнувањето, бидејќи премногу земји со премалку пристап до вакцините за КОВИД-19 е главна пречка што ја носи „големата поделба во однос на вакцинацијата“.

Во виртуелен говор на Универзитетот Бокони во Италија, Георгиева рече дека ажурираната „Светска економска перспектива“, која ќе бидеобјавена следната недела, предвидува дека развиените економии ќе се вратат на предпандемиските нивоа на економско производство до 2022 година, но на повеќето земји во развој ќе им треба „уште многу години“ да се опорават.

„Се соочуваме со глобално закрепнување, кое останува попречено од пандемијата и нејзиното влијание. Не можеме да одиме директно напред – тоа е како да одиме со камчиња во чевлите“, рече таа.

САД и Кина останаа витални двигатели на растот, а Италија и Европа покажаа зголемена брзина, но растот се влошува на други места, рече Георгиева.

Инфлаторните притисоци, клучен фактор на ризик, се очекува да стивнат во повеќето земји во 2022 година, но ќе продолжат да влијаат на некои економии во развој, рече таа, предупредувајќи дека продолжувањето на зголемените инфлациски очекувања може да доведе до брз пораст на инфлацијата и построги финансиски услови.

Георгиева рече дека генерално, централните банки засега можат да го избегнат „затегнувањето“, но мора да бидат подготвени да дејствуваат брзо доколку заздравувањето се засили побрзо од очекуваното или има ризици од зголемена инфлација.

Таа рече дека важно е и да се следат финансиските ризици, вклучително и нереалните вреднувања на средствата.

Зголемување на товарот на долгот

Нивото на глобалниот долг, кое сега е околу 100% од светскиот бруто домашен производ, значи дека многу земји во развој имаат многу ограничени можности да издадат нов долг по поволни услови, рече Георгиева.

Според неа, важно е напорите за преструктуирање на долгот, веќе започнати во Замбија, Чад и Етиопија, да бидат успешно завршени за да ги охрабрат другите да побараат помош.

Подобрата транспарентност на долгот, добрите практики за управување со долгот и проширените регулаторни рамки ќе помогнат да се обезбеди поголема вклученост на приватниот сектор, рече таа како одговор на прашање од учесник.

Запрашана за зголемувањето на нивото на долгот во Европа, Георгиева рече дека зголемениот економски импулс ја стави Европа на здрави основи за да избегне друга криза со државниот долг, како онаа со која се соочи Грција по глобалната финансиска криза 2007-2008 година.

Но, таа рече дека земјите ќе треба внимателно да планираат како да преминат на среднорочна фискална консолидација за да го избришат зголемениот товар на долгот поврзан со пандемијата.

„Сметките ќе треба да се платат“, рече таа, додавајќи дека е потребно добро планирање за да се олесни товарот на долгот со текот на времето, додека се избегнат „бруталните“ кратења во финансирањето на образованието или здравствената заштита.

Забрзано снабдување со вакцини

Георгиева ги повика побогатите земји да го зголемат снабдувањето со вакцини против КОВИД-19 во земјите во развој, да ги отстранат трговските ограничувања и да го пополнат јазот од 20 милијарди долари во грантовите потребни за тестирање, следење и терапија на вирусот.

Додека речиси 46% од луѓето ширум светот примиле барем една доза од вакцината КОВИД-19, процентот е само 2,3% за луѓето во земјите со ниски приходи, според Our World in Data на Универзитетот во Оксфорд.

Неуспехот да се затвори огромниот јаз за вакцинација помеѓу развиените економии и посиромашните нации може да го спречи глобалното закрепнување, што ќе доведе до кумулативни загуби на глобалниот БДП до 5,3 трилиони долари во следните пет години, рече таа.

Георгиева рече дека земјите, исто така, мора да ги зголемат напорите за справување со климатските промени, да обезбедат технолошки промени и да ја зголемат инклузијата – сето тоа може да поттикне и економски раст.

Префрлањето кон обновлива енергија, нови електрични мрежи, енергетска ефикасност и мобилност со низок јаглерод може да го зголеми глобалниот БДП за околу 2% оваа деценија, создавајќи 30 милиони нови работни места, рече таа.