ММФ ја подобри прогнозата за економскиот раст на Кина

14

Кинеската економија ќе порасне за 5,4 отсто оваа година по „силното“ закрепнување од пандемијата „Ковид-19“, објави во вторникот Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), ревидирајќи ја нагоре претходната прогноза за раст од 5 отсто, додека следната очекува побавен раст .

ММФ рече дека континуираната слабост во секторот на недвижности и намалената надворешна побарувачка би можеле да го ограничат растот на БДП на 4,6 отсто во 2024 година, што е подобро од прогнозата за раст од 4,2 отсто објавена во Светската економска перспектива на ММФ и во октомври, пренесува Ројтерс.

Нагорната ревизија уследи по одлуката на Кина да одобри издавање државни обврзници во вредност од 137 милијарди долари и да им дозволи на локалните власти да унапредат дел од нивните квоти за обврзници за 2024 година во обид да ја поддржат економијата.

На среден рок, се очекува растот постепено да забави на околу 3,5 проценти до 2028 година поради слабата продуктивност и стареењето на населението, проценува ММФ. На долг рок, комбинацијата на падот на секторот за недвижности и должничката криза на локалните самоуправи би можела значително да го ослабне потенцијалот за раст на кинеската економија, проценуваат аналитичарите.

Во исто време, увозот на Кина неочекувано се зголеми во октомври, додека извозот се намали со побрзо темпо, покажаа податоците, кои покажуваат дека втората по големина економија во светот се соочува со постојани ризици и покрај неодамнешното подобрување на домашната побарувачка. Податоците не се во согласност со очекувањата на пазарот.

Извозот во октомври е намален за 6,4 отсто во однос на истиот месец лани, покажуваат податоците на царината објавени во вторник. Тоа е повеќе од очекуваниот пад на извозот од 6,2 отсто во септември. Увозот порасна за три отсто, а се предвидува пад од 4,8 отсто, по падот од 6,2 отсто во септември и 11-ти последователен месец на пад на увозот.