Момировиќ: „Отворен Балкан“ е најдобриот проект што се појавил во регионот во последните 30 години

29

Министерот за градежништво, транспорт и инфраструктура на Србија, Томислав Момировиќ во Тирана рече дека „Отворен Балкан“ е најдобриот проект што се појавил во Југоисточна Европа во последните 30 години, дизајниран да ги собере сите земји во регионот околу она што ги поврзува пазарот, културното и историско наследство и просторот за живеење.

Момировиќ посочи дека Србија и Албанија имаат можност да ги направат најголемите економски чекори во својата историја, соопшти кабинетот на министерот.

По средбата со министерката за инфраструктура и енергетика на Албанија, Белинда Балуку, тој посочи дека секоја поврзаност меѓу државите првенствено се однесува на инфраструктурата, односно патниот, железничкиот и воздушниот сообраќај, додавајќи дека денеска има редовна воздушна комуникација меѓу Белград и Тирана. односи.

Момировиќ нагласи дека еден од проектите што бил претставен на конференцијата „Западен Балкан“ е реконструкција и модернизација на железницата Белград – Бар.

Момировиќ во Тирана ќе има билатерални средби со министерот за врски и транспорт на БиХ, Војин Митровиќ и црногорскиот вицепремиер и министер за капитални инвестиции Ервин Ибрахимовиќ.