Москва ја презема контролата врз странските компании во земјата

96

Рускиот претседател Владимир Путин во неделата потпиша декрет со кој се дозволува одземање на имотот поврзан со „непријателските“ земји.

Руската држава ја презеде контролата врз руската подружница на француската компанија Данон, заедно со уделот на пиварската компанија Карлсберг во локалната пиварница, според указот потпишан од претседателот Владимир Путин во неделата.

Во уредбата се наведува дека акциите во странска сопственост во компаниите Данон Русија и Baltika Breweries ка се ставени под „привремено управување“ на владината агенција за имот Росимушчество.

Тоа доаѓа откако руските подружници на германскиот Унипер и финскиот Фортум беа ставени под државна контрола во април.

Кремљ тогаш предупреди дека може да заплени повеќе западни средства како одмазда за потезите против руските компании во странство, откако Москва минатата година испрати илјадници свои војници во Украина.

Карлсберг во соопштение доцна во неделата рече дека „не добила никакви официјални информации од руските власти во врска со претседателскиот декрет или последиците за Baltika Breweries “.

Фото: Pixabay