Може ли Азербејџан да помогне во решавањето на гасната криза во Европа?

57

Руско-украинската војна ги погоди синџирите на снабдување, но тоа е добра можност за Азербејџан. САД и Европа воведоа санкции за руската нафта и природен гас, но Азербејџан е на пат да го зголеми извозот на гас во 2022 година и понатаму. Планиран е Јужен гасен коридор (SBC) долг 3.500 километри, кој минува низ седум земји и ги снабдува Турција и Европа со гас. Азербејџан во моментов испорачува 10 милијарди кубни метри природен гас за Европа и 6 милијарди кубни метри за Турција преку SGC.

За да ја задоволи побарувачката, Азербејџан ќе пушти во употреба уште две наоѓалишта на гас, но според министерот за економија на Азербејџан, „недоволните европски инвестиции“ би можеле да го забават снабдувањето со гас од страна на земјата, пишува Oilprice.

Според министерот за енергетика на земјата, „се работи многу интензивно со Европската комисија“.

„Работиме на начини да ја надградиме оваа инфраструктура и последователно да ги зголемиме нашите енергетски резерви во Европа во однос на природен гас“.

Азербејџанскиот нафтовод Баку-Тбилиси-Супса во Црното Море е суспендиран (до крајот на јуни) a потоците се кон гасоводот Баку-Тбилиси-Џејхан во близина на медитеранскиот брег на Турција.

Пренасочувањето на нафтата кон Џејхан ќе ја зајакне позицијата на Турција.

Други регионални опции за испорака се западно од Авганистан до Турција преку коридорот Lapis Lazuli и западно од Азербејџан до Турција преку коридорот „Зангезур“ преку Ерменија, иако тековниот спор меѓу Азербејџан и Ерменија може да ја одложи рутата.

Прашањето е дали Баку ќе може да ја искористи својата поволна позиција да испрати енергија на Запад и да обезбеди конечно решавање на конфликтот во Нагорно-Карабах.

Баку може да интервенира и да понуди да помогне во снабдувањето со енергетските потреби на Европа за да се обезбеди финансирање за проширувањето на SGC.

Претходно овој месец, претставниците на Азербејџан, Ерменија и Русија се состанаа за да разговараат за отворање регионални транспортни врски. Во исто време, претставници на Азербејџан и Ерменија се среќаваат во Брисел со претставници на ЕУ и на САД.

Приоритетите на Западот се во бројки: Украина доби 54 милијарди долари помош од САД, но се што добија Азербејџан и Ерменија се тридецениски состаноци.

Азербејџан може да биде сигурен извор на енергија и транспорт за Европа, но ќе мора да ги земе предвид своите силни соседи.